texten kommer här Title of Your Page

 

 

Förstgångsköpare

 

 

Amerikanarens största popularitet är som en älskad sällskapshund. Han är en idealisk familjehund - anpassningsbar till alla situationer, vare sig han bor i slott, villa eller lägenhet så kommer han att anpassa sitt liv efter sin ägare. Han passar bra i den sportigaste familjen som ofta är ute på långa skogspromenader likväl som hos stadsbon som nöjer sig med promenader i stadens parker. Även om han trivs bäst när han får jobba med lydnad, jakt eller bruks så kräver han inte flera timmars aktivering varje dag utan det kan vara något så enkelt som att leka kurragömma i trädgården eller leta leksaker i lägenheten. Det viktigaste är att man gör något tillsammans med hunden varje dag, så får man en amerikanare som är glad och tillfreds med livet.

Dagens amerikanare är en glad och pigg hund och borde få tillfälle att visa det. Ett flertal har blivit lydnadschampions, det har funnits amerikanare som tävlat elitklass inom bruks samt blivit godkända som räddningshundar.

Amerikanaren trivs bra tillsammans med barn och uppskattar att leka med dem. Dock måste man som förälder tänka på att lära barnen att hantera hunden med respekt och aldrig lämna ett litet barn ensam tillsammans med hunden. Om leken blir för hård kan amerikanaren lära sig att svara med samma mynt.

Innan man skaffar sig en amerikanare måste man vara medveten om att dess pälsvård är krävande. Redan som valp ska den lära sig att stå på ett bord och bli borstad och kammad.  Man får räkna med att lägga ner en del tid på den vuxna hunden för att hålla den presentabel, men gör man det så har man en hund man verkligen kan vara stolt över.

Sex tips för ett lyckat hundköp:
1. Innan du köper hund, försäkra dig om att du har både tid och möjlighet att ta hem en liten valp.

2. Valet av ras är högst personligt och är lika viktigt som att välja rätt bil. Framför allt får priset inte vara den avgörande faktorn. En billig valp kan bli en dyrbar affär i framtiden.

3. Svenska Kennelklubbens informationsavdelning ger dig kostnadsfria tips och råd angående vad du ska tänka på som nybliven hundägare.

4. En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för har stor betydelse i framtiden då du som hundägare behöver hjälp och råd.

5. En valp får lämna sin uppfödare tidigast vid åtta veckors ålder.

6. En uppfödare i Svenska Kennelklubben levererar valpen med: 1) registreringsbevis, som är hundens identitetshandling; 2) ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka och som bl a anger valpens avmaskningsperioder och 3) ett köpeavtal, underskrivet av båda parter. Uppfödaren upplyser dig om valpen är vaccinerad eller försäkrad. 4) Hund född efter 97-01-01 ska också vara ID-märkt när den lämnar uppfödaren. Allt detta syftar till att öka köptryggheten och vetskapen om vad det är du köper.

Man bör som hundägare både veterinärvårds- och livförsäkra valpen/hunden. En olycka händer så lätt, och ett besök hos veterinären kan bli en kostsam affär. Angående utfodring hänvisar vi till uppfödarens råd. Det bästa är att valpen får äta det som den redan är van vid.


Källa Skk